كارآفريني به مفهوم عام فرايندي است كه طي آن فرصتهاي تجاري براي توليد كالا و خدمات آينده كشف، ارزيابي و بهرهبرداري شود. اين فرآيند شامل تمام وظايف، فعاليتها و اعمالي است كه در راستاي كشف و بهرهبرداري از فرصت تجاري جديد و تاسيس سازمان جديد انجام ميشود.
در زير كاربرگ مربوط به موضوع كارآفريني ترجمه شده است كه در واقع با دنبال كردن و پاسخ دادن به سوالات آن به ايده هاي كاري خود نظم داده ايد و در انتها يك برنامه كسب و كار از ايده كاري خود تهيه كرده ايد.
1. برداشت شما از كار آفريني چيست؟ نقش يك كار آفرين را در اقتصاد كشور خود توضيح دهيد.
2. يك شخص كه كسب و كار خويش را شروع كرده شناسايي و براي جمع آوري اطلاعات با او صحبت كنيد. پي ببريد كه چطور كارآفرين ايده كاري خود را يافته و آن را به عنوان فرصت بازار شناسايي كرده است. پي ببريد كه چطور سرمايه شروع كسب و كار خود را بدست آورده است.
3. كارهاي زير را انجام دهيد:
A. هر ايده اي را كه براي يك كسب و كار فكر مي كنيد بنويسيد. ايده هايي را از خانواده و دوستان خود بدست آوريد. از روي ليستتان، سه ايده را كه فكر ميكنيد بهترين فرصتها براي شما است انتخاب كنيد.
B. شرح دهيد كه چرا اين سه ايده را نسبت به ايده هاي ديگر ليستتان انتخاب كرده ايد.
C. براي هر يك از سه ايده انتخابي خود، يك ليست از سوالهايي كه شما از مشتريان احتمالي خويش خواهيد پرسيد آماده كنيد.
D. براي هر يك از اين سه ايده، به طور غير رسمي با مشتريان احتمالي خود صحبت كنيد، (از ليست سوالهاي قسمت C استفاده كنيد). بگوييد چه نتايجي بدست آورده ايد.
E. از اطلاعاتي كه بدست آورده ايد استفاده كنيد و يك ايده را كه احساس ميكنيد بهترين فرصت كاري براي شما است انتخاب نماييد.
4. يك امكان سنجي از ايده كاري خود با اجرا كردن همه موارد زير انجام دهيد (هر مورد را به طور خلاصه نوشته يا شرح دهيد)
كالا يا خدمت :
1) اهداف كاري خود را شناسايي كنيد.
2) بگوييد كه چطور يك كالا را مي سازيد يا يك خدمت را ارائه مي دهيد. تعيين كنيد كه آيا توليد آن بر اساس اصول فني امكان پذير است. (كاربردي يا عملي)
3) تعيين كنيد كه چطور مي توانيد كالاي كافي بسازيد يا خدمات كافي ارائه دهيد تا به اهداف كاري خود دست يابيد.
4) خطر هاي احتمالي مسئوليت كالا يا سرويس خود را شناسايي و شرح دهيد.
5) مجوزهاي قانوني كه جهت فروش يا ساخت كالا و خدمات خود ممكن است نياز داشته باشيد تعيين كنيد.
بازار:
1) مشخص كنيد كه مشتريان شما چه كساني هستند. افرادي كه ممكن است كالاي شما را خريداري يا از خدمات شما استفاده كنند شناسايي كنيد.
2) مزاياي منحصر به فرد كالا يا خدمات خود را شرح دهيد.
3) بگوييد كه چطور كالا يا خدمات خود را ارتقاء و به مشتريان احتمالي خود خواهيد فروخت.
هزينه ها:
1) اگر كالايي را مي فروشيد، تعيين كنيد كه توليد يك نمونه آزمايشي از آن چه هزينه اي در بر خواهد داشت.
2) قيمت فروش كالا يا خدمات خود را حساب كنيد. بگوييد كه چطور قيمت را تعيين
كرده ايد.
3) بگوييد كه چطور كالا يا خدمات خود را خواهيد فروخت و سود كسب خواهيد كرد.
4) تعيين كنيد كه چه مقدار سرمايه براي شروع كار نيازمنديد. شرح دهيد كه چطور سرمايه را بدست خواهيد آورد.
كاركنان:
1) تعيين كنيد كه چه بخشي از كار را خود اداره خواهيد كرد. شايستگي هاي خود را براي كار توضيح دهيد. تعيين كنيد چطور مسئوليت هاي كار شما با برنامه كاري مطابقت خواهد داشت.
2) تعيين كنيد كه آيا براي اجراي كارتان به كمك نياز خواهيد داشت. اگر به كمك نيازمنديد، ويژگي هايي را كه همكاران شما بايد داشته باشند و وظايفي كه انجام خواهند داد را توضيح دهيد.
5. يكي از دو مورد زير را انجام دهيد:
A. طرحي از نمونه آزمايشي كالاي خود كشيده يا توضيحي از خدمات خود بنويسيد.
B. يك نمونه آزمايشي توليد كنيد. ليستي از همه موادي كه شما استفاده مي كنيد تا يك نمونه آزمايشي را بسازيد تهيه كنيد. هزينه مواد و نيروي انساني را براي قيمت نهايي ساخت نمونه آزمايشي خود حساب كنيد.
C. يك پوستر تبليغاتي يا آگهي براي كالا يا خدمات خود طراحي كنيد.
D. فروش خود را از طريق عملكرد سه ماهه اول تخمين بزنيد. سودي را كه پيش بيني ميكنيد بدست آوريد حساب كنيد.
6. هنگامي كه اعتقاد داريد انجام ايده كاري شما امكان پذير است، كار خود را شروع كنيد. دلايل و مدارك شروع كار خود را ارائه دهيد (براي مثال، صورت هاي فروش يا عكس هايي از كالا).
ويژگيهاي شخصيتي كارآفرينان چيست؟
«كارآفرين» در پيشرفت اقتصادي هر سازمان و جامعهاي نقش كليدي دارد. او موقعيتهاي نو و جديد رابه اقتصاد معرفي ميكند. او فقط مالك سرمايههاي سازمان نيست، بلكه با به دست گرفتن رهبري كسب و كار با استعدادها و قواي ذهني خود، از فرصتها به سرعت بهرهبرداري ميكند.
به گزارش ايسنا، هر كارآفرين ويژگيهاي شخصي منحصر به فردي ميتواند داشته باشد، اما در مجموع نكات قابل توجهي در شخصيت همه كارآفرينان وجود دارد كه ميتوان آنها را در طبقهبنديهاي مشخص نشان داد.
«ميل به موفقيت» از مهمترين مشخصات يك فرد كارآفرين است. كارآفرينان ميل و علاقه شديد دروني براي دستيابي به اهداف والاتر دارند. بسياري از مردم در آرزوي موفق شدن هستند، اما هيچ رفتاري در رسيدن به اين آرزوهايشان انجام نميدهند، در حالي كه كارآفرينان با داشتن ميل دستاوردگرايي بالا، پيوسته و مداوم براي رسيدن به آرزوهايشان تلاش ميكنند.
«داشتن روحيه استقلال» نيز از ويژگيهاي آنهاست. بسياري از كارآفرينان از كار براي ديگران (كارمندي) بيزارند و از اين رو براي خودشان كار ميكنند. آنها رئيس خودشان هستند و نتايج تصميماتشان را نيز ميپذيرند.
«ريسكپذي» هم از اين نوع است. كارآفرينان افرادي هستند كه در شرايط عدم قطعيت تصميم گيري ميكنند و به همين دليل حتما بايد ريسك پذير باشند. آنها ريسكهاي منطقي، مناسب و در عين حال چالشي را با شانس منصفانه و قابل قبول بر ميگزينند.
كارآفرين «پشتكار» دارد. هر كارآفرين شايستگي شغلي كه بر عهده ميگيرد را از قبل احراز كرده است. آنها شخصا مشكلاتي كه در طول راه اندازي پروژه پديدار مي شود را حل مي كنند و صادقانه براي اجراي موفقيت آميز كل پروژه كار و تلاش ميكنند.
«خود ادراكي مثبت» نيز از مشخصات آنهاست. كارآفرينان در فعاليتهايشان همواره مثبتنگر هستند. به عنوان يك فرد موفق هر كارآفريني آرزو و تمايلاتش را در راستاي اهداف ارزندهاش جهت ميبخشد و در هر آنچه كه انجام ميدهد، قوانين فوق العاده و شگفتانگيزي تنظيم ميكند.
او از مثبت انگارياش به عنوان پشتوانه تصوراتش بهرهبرداري ميكند و هرگز هيچ نگرش منفي از خود نشان نميدهد.
كارآفرين «قابليت جستجو و توسعه فرصتها» را دارد. كارآفرينها هميشه گوش به زنگ فرصتها هستند. آنها در ديدن و قاپيدن فرصتها بسيار سريع و چابك عمل ميكنند و با ابعاد نو آورانهاي كه در ذهن خود ميسازند، مشكلات را به فرصت هاي با دوام و ماندگاري تبديل ميكنند و در نهايت با درك هر فرصت و پيش بيني دقيق نتايج، خردمندانه تصميمگيري ميكنند.
«اميد به موفقيت» در آنها موج ميزند. كارآفرينان به جاي ترس از شكست، اهدافشان را با اميد به موفقيت دنبال ميكنند و به همين دليل با ارائه تواناييهايشان اهدافشان را با واقعنگري و بر مبناي حقايق و واقعيتها تنظيم ميكنند.
«انعطافپذيري» آنها زياد است. بسياري از كارآفرينان موفق جنبههاي مثبت و منفي يك تصميم را اندازهگيري كرده و متناسب با شرايط آنها را تغيير ميدهند. آنها «توانايي تجزيه و تحليل ذهني» خوبي دارند. كارآفرينان تحت تاثير حب و بغض هاي شخصي شان قرار نميگيرند.
آنها در نگرشهايشان واقع نگر و منطقي هستند و به همين دليل خود را از تعصبات و پيش داوريها دور نگه مي دارند و در عمل به هنگام نياز از متخصصان و كارشناسان خبره استفاده ميكنند نه دوستان و خويشاوندان. كارآفرينان معمولا از نگاههاي احساسي و هيجاني به مشكلات و مسائل كسب و كارشان اجتناب ميكنند.
ويژگي هاي كارآفرين چيست؟
کارآفرینی عبارت است از فرایند خلق چیزی جدید و پذیرش مخاطرات و سود حاصل از آن. به عبارت دیگر، کارآفرینی فرایند خلق چیزی جدید و باارزش است که با اختصاص زمان و تلاش لازم و در نظر گرفتن ریسکهای مالی، روانی و اجتماعی و رسیدن به رضایت فردی و مالی و استقلال به ثمر میرسد. این تعریف دارای چهار جنبهی اساسی است:
• کارآفرینی مستلزم فرایند خلق است. خلق هر چیز ارزشمند و جدید. این خلق باید برای کارآفرین و مخاطبی که این خلق برای او انجام شده است ارزش داشته باشد.
• کارآفرینی مستلزم وقف زمان و تلاش کافی است.
• در نظر گرفتن ریسکهای اجتنابناپذیر لازمهی کارآفرینی است.
• در کارآفرینی، رضایت شخصی از استقلال کاری به وجود میآید.
• چند جنبهی مشترک در همهی تعاریف کارآفرینی وجود دارد: ریسکپذیری، خلاقیت، استقلال و پاداش
وظايف كارآفرين چيست؟
هشت وظیفه برای کارآفرین وجود دارد:
• از موقعیتهای محیط آگاه میشود.
• برای استفاده از این موقعیتها خود را به خطر میا ندازد.
• برای کار سرمایهگذاری میکند.
• نوآوریها را معرفی میکند.
• کار و تولید را نظم میبخشد.
• تصمیم میگیرد.
• برای آینده برنامهریزی میکند.
• محصولات خود را با سود میفروشد.
ویژگیهای کارآفرین چیست ؟
1- مقدمه
کارآفرینی عبارت است از فرایند خلق چیزی جدید و پذیرش مخاطرات و سود حاصل از آن. به عبارت دیگر، کارآفرینی فرایند خلق چیزی جدید و باارزش است که با اختصاص زمان و تلاش لازم و در نظر گرفتن ریسکهای مالی، روانی و اجتماعی و رسیدن به رضایت فردی و مالی و استقلال به ثمر میرسد. این تعریف دارای چهار جنبهی اساسی است:
کارآفرینی مستلزم فرایند خلق است. خلق هر چیز ارزشمند و جدید. این خلق باید برای کارآفرین و مخاطبی که این خلق برای او انجام شده است ارزش داشته باشد.
کارآفرینی مستلزم وقف زمان و تلاش کافی است.
در نظر گرفتن ریسکهای اجتنابناپذیر لازمهی کارآفرینی است.
در کارآفرینی، رضایت شخصی از استقلال کاری به وجود میآید.
چند جنبهی مشترک در همهی تعاریف کارآفرینی وجود دارد: ریسکپذیری، خلاقیت، استقلال و پاداش.
2- کارآفرین کیست؟
کارآفرین کسی است که فرصتی را کشف و برای پیگیری و تحقق آن، سازمان مناسبی را ایجاد میکند.
کارآفرین کسی است که عمدتاً به منظور کسب سود و رشد، کسب و کاری را تاسیس و اداره میکند که مشخصات اصلی آن نوآوری و مدیریت استراتژیک است.
کارآفرین کسی است که سیاستگذاری کسب و کار با اوست و به حساب خود ریسک مالی آن را به عهده میگیرد.
کارآفرین کسی است که موسسهی اقتصادی، خصوصا کسب و کاری را که معمولا مستلزم ابتکار و ریسک قابل توجهی باشد سازماندهی و اداره میکند.
3- وجوه مشترک کارآفرینان
ریسکپذیری (ریسکهای متوسط و حساب شده)
نیاز به توفیق
نوآوری، خلاقیت، ایدهسازی
اعتماد به نفس
پشتکار زیاد
آرمانگرایی
پیشقدم بودن
فرصتگرا بودن (بیشتر در جستجوی فرصتها هستند تا تهدیدات)
نتیجهگرا بودن
اهل کار و عمل بودن
آیندهگرایی
4- صفات اشخاص کارآفرین
کارآفرینان اعتدال در میزان خطر را ترجیح میدهند. فعالیتهای با میزان خطر معتدل، آنهایی هستند که مهارت و کوشش شخص نقش اصلی را ایفـا میکند. ممکن است شرایط مساعد هم در آن نقشی داشته باشد، اما تاثیر آن به وسیلهی مهارت و کوشش شخصی به حداقل رسیده تا نتیجهی کار جزء مسئولیتهای خود شخص باشد.
کارآفرینان از خطر استقبال میکنند، در صورتی که خطر محاسبه شده باشد. به عبارت دیگر، آنها مسئولیت فعالیتهایی را که در آنها هیچ امکان موفقیتی وجود نداشته باشد و یا یک خودکشی مالی باشد را به عهده نمیگیرند. کارآفرینان برای قبول خطر باید جرأت داشته باشند و بدین وسیله سرنوشت خود را رقم مــیزنند. اما در شرایط نامطمئن تمام جوانب را برای حل مشکلات در نظر گرفته و بنا بر تناسبشان، آنها را طبقهبندی میکنند.
کارآفرینان مسئولیت شخصی را قبول مـــیکنند. یکی از انگیزههای اصلی برای دنبال کردن آینده، کارآفرینی است. او ترجیح میدهد که خودش تصمیم بگیرد و در جریان آن، تمام کوشش، دانش، مهارت و سرمایه خود را نیز به کار میگیرد. اگر شکست بخورد، فقـط مـیتواند خود را مقصر بداند و اگر موفق بشود، فقط صلاحیت کارآفرینی خود را تایید کرده است.
کارآفرینان اعتماد به نفس دارند. کارآفرینان به خاطر اعتماد به نفس خود، شهرت دارند. آنها بر این باورند که میتوانند انتظاراتی که از آنها هست برآورده کنند. به عبارت دیگر، آنها امکان موفقیت خود را بیش از آن چیزی که هست، در نظر میگیرند. ظاهرا کارآفرینان واقعی به خاطر اعتماد به نفس بالایی که در خود میبینند و برای دیگران غیرقابل لمس است، موفق میشوند.
کارآفرینان به دنبال بازتاب عملکرد خود هستند. کارآفرینان به خاطر آگاهی از وضعیت موجود به دنبال بازتاب عملکرد خود چه خوب، چه بد، هستند. بدون داشتن این اطلاعات ادامهی کار برای آنها خیلی مشکل است. کارآفرینان در هر کاری که انجام میدهند، هدفگرا هستند. بدین ترتیب که آنها همیشه به فکر اهداف طولانی مدت خود بوده و کارهایی که امروز انجام میدهند، در راستای اهداف آیندهشان است. آنها همیشه چیزی را مورد هدف قرار داده و اهداف آنها معمولا عادی نیستند. به همین خاطر دیگران آنها را بلندپرواز مینامند.
کارآفرینان، همیشه به دنبال مبارزه بوده و احساس اکتساب را دوست دارند. بنابراین استانداردهای بالایی را برای کار خود در نظر میگیرند. آنها محصولاتی با کیفیت بالا تولید و بر اساس مرغوبیت و راندمان رقابت میکنند. آنها از مواجه شدن با رقابت ترسی ندارند و در حقیقت از رقابت لذت میبرند.
کارآفرینان نوآور هستند و همواره در مقابله با موقعیتها از راهها و روشهای جدید استفاده میکنند. آنها از توانایی خود در خلاقیت لذت میبرند. از تصورات و ابتکارات شخصی خود برای یافتن راههای جدید و کنار هم گذاشتن چیزها استفاده میکنند. آنها پر از پرسش هستند.
کارآفرینان خستگی را زیاد احساس نمیکنند. در برابر مشکلات به دنبال راه حل گشته و سریعاً برای حل آنها اقدام میکنند. آنها میدانند با کار موثر، به اهداف خود خواهند رسید.
5- وظایف کارآفرین
هشت وظیفه برای کارآفرین وجود دارد:
از موقعیتهای محیط آگاه میشود.
برای استفاده از این موقعیتها خود را به خطر میاندازد.
برای کار سرمایهگذاری میکند.
نوآوریها را معرفی میکند.
کار و تولید را نظم میبخشد.
تصمیم میگیرد.
برای آینده برنامهریزی میکند.
محصولات خود را با سود میفروشد.
6- انگیزههای مهم کارآفرینی
سه انگیزهی اولیه باعث میشود که افراد، کارآفرین شوند:
نیاز به پیشرفت
علاقه به آزادی و استقلال
احتیاج به رضایت شغلی
7- سرچشمهی کارآفرینی
کارآفرینان از کجا میآیند؟ اشخاص چگونه کارآفرین میشوند؟ آیا کارآفرینان زاده شده یا ساخته میشوند؟ زمانی بود که تصور میشد کارآفرینان به جای ساخته شدن، متولد میشوند. صفات آنها به قدری نادر بودند که در هر جایی یافت نمــیشدند. امروزه، شواهد کافی وجود دارد که نشان دهد صفات کارآفرینی را میتوان با آموزش، پرورش داد.
8- نقشهای کارآفرینان در جامعه
کارآفرینان نقشهای ذیل را در جامعه ایفا خواهند کرد:
عامل اشتغالزایی
عامل انتقال فناوری
عامل ترغیب و تشویق سرمایهگذاری
عامل شناخت، ایجاد و گسترش بازارهای جدید
عامل تعادل در اقتصادهای پویا
عامل کاهش بوروکراسی اداری (کاهش پشت میزنشینی و شوق عملگرایی و...)
عامل نوآوری و روانکنندهی تغییر
عامل تحریک و تشویق حس رقابت
عامل ساماندهی
کارآفرین کیست و ویژگیهای آن
کارآفرینی موتور توسعه اقتصادی است . کارآفرینی فرزند ایده های تجاری جدید است و همواره در سیمای کسب و کارهای نو تجلی می کند . اما شکفتن ایده های نو ، اغلب نیازمند استفاده از تکنولوژی های جدید است و اصطلاحا به کارآفرینی تکنولوژیک منجر می شود . در آستانه هزاره سوم میلادی فرآیند تغییر و تحول مستمر و پرشتاب از عمده ترین جریانهای حاکم بر حیات بشری و از مهمترین مشخصات بارز آن به شمار می رود و فرآیند کارآفرینی و خلاقیت که اساس و بستر ساز تغییر و تحول و دگرگونی است در این خصوص نقش بسیار بنیادین و تعیین کنننده ای ایفا میکند . افراد و جوامعی که نتوانند خود را با ایام تحولات پرشتاب همگام کنند دچار حالت ایستایی و سکون شده بی شک در آینده حضور فعالی نخواهد داشت .لذاما باید با علم کامل به اینکه بزرگترین سرمایه انسان جهان است و بزرگترین سرمایه انسان وقت اوست ، از وقت خود نهایت استفاده را در جهت ابداعات ، اختراعات ، نوآوری و خلاقیت استفاده نموده و کسب و کار خود را به شکوفایی و به سیر صعودی سوق دهیم.
کارآفرین کیست ؟ کارآفرین کسی است که منابع لازم را برای شروع و یا رشد یک کسب و کار جدید بسیج میکند و یا در جهت کاربردی و تجاری کردن ایده و فکر خود و یا ایده دیگران تلاش میکند و بر نوآوری و توسعه فرآیند ، ارائه محصول ، خدمات و یا روشهای جدید متمرکز میکند.
کارآفرینان در عمل چه کاری را انجام می دهند ؟
از موقعیتهای محیط آگاه می شوند .
1. برای استفاده از این موقعیتها خود را در خطر می اندازند .
2. برای انجام کار سرمایه تولید می کنند .
3. کارآفرین نو آوری دارد .
4. کار و تولید را نظم می بخشد.
5. تصمیم میگیرد.
6. برای آینده برنامه ریزی میکند.
7. محصولات و تولیدات خود را با سود می فروشد.( به دنبال منافع مادی هستند).
مفهوم واژه کارآفرینی چیست ؟به معنای متعهد شدن است ، کارآفرین کسی است که متعهد می شود مخاطره های یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی ، اداره و تقبل کند.
کارآفرینی چیست ؟ فرآیندی است که منجر به ایجاد رضایتمندی و یا تقاضای جدید می گردد ، کارآفرینی عبارتست از فرآیند ایجاد ارزش از راه تشکیل مجموعه منحصر به فردی از منابع به منظور بهره گیری از فرصتها کارآفرینی یعنی آگاهی از فرصتهای سود آور و کشف شده.
اهمیت و نقش کارآفرینی ؟ مطالعات نشان می دهد که از نظر برخی از اقتصاددانها و صاحب نظرها و دانشمندان مدیریت ، موتور حرکت و رشد اقتصاد یک جامعه کارآفرینان هستند که در محیطی رقابتی و در شرایط عدم تعادل جامعه را به حرکت در می آورند و توسعه می بخشند . کلید موفقیت کارآفرینی ، یافتن روشهای خلاقانه ای است که با بکارگیری تکنولوژی جدید یا بازاریابی بهتر ، سریعتر و کم هزینه تر کالاهای جدید ، خواسته های بشری را به نحو احسن برآورده می سازند . این به معنای تولید کالای موجود با هزینه های کمتر یا ارتقا کیفیت آنها و یا به معنای ایجاد بازارهایی برای کالاهای کاملا جدید است . اهمیت کارآفرینی از نظر ایجاد اشتعال مترادف ایجاد اشتغال نیست . کارآفرینی در واقع فرآیند ایجاد و تاسیس کسب و کار و یا سازمان جدید است ، اما یکی از اثرات قابل توجه آن ایجاد اشتغال است .
نقش و ویژگیهای کارآفرینان در جامعه : کارآفرینان به عنوان موتور توسعه اقتصادی ، نقشها و ویژگیهای مختلف و متنوعی را در جامعه ایفا می کنند که هر یک از اهمیت و ویژگیهایی برخوردار است . از طرفی هر کارآفرین بالقوه یا بالفعل ، به یک نسبت از این ویژگیها و قابلیتها برخوردار نیستند .
مهمترین ویژگیها و نقشهای کارآفرینان : نوآوری ، خلاقیت ، مخاطره پذیری ، اعتماد به نفس ، دانش فنی ، استقلال ، هدفگرا ، مرکز کنترل داخلی ، عکس العمل مثبت نسبت به مشکلات و موانع ، توانایی به ایجاد ارتباط و تمایل به مسئولیت پذیری .
نقش و آثار کارآفرینان در جامعه : عامل اشتغال زدایی ، عامل ترغیب و تشویق سرمایه گذاری ، عامل تعادل در اقتصادهای پویا ، عامل تحول و تجدید حیات ملی ومحلی ، عامل تولید همانند زمین ، نیروی کار و سرمایه ، عامل سامان دهی و سازماندهی منابع و استفاده اثربخش از آنها ، عامل انتقال تکنولوژی ، عامل شناخت ، ایجاد و گسترش بازارهای جدید ، عامل نوآوری و روان کننده تغییر ، عامل کاهش بوروکراسی اداری ، عامل تحریک و تشویق حس رقابت ، عامل یکپارچگی و ارتباط بازارها می باشند .
سه وظیفه اساسی همه کارآفرینان موفق از نظر کی یولوف چیست ؟ 1- نوآوری (کارآفرینان باید فرصتهای تجاری ناشی از تغییرات در تقاضا و فناوری جدید را شناسایی کند ) . 2- سرمایه گذاری (توانایی و تمایل به یافتن و فراهم کردن سرمایه مخاطره آمیز برای یک شرکت ) . 3- مدیریت ( هنگامی که شرکت تایید شده است ).
تاثیرات اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و اخلاقی کارآفرینی : خلق ارزش و ارزش آفرینی در جامعه از تاثیرات اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و اخلاقی کارآفرین است و به محض نهادینه شدن فرهنگ کارآفرینی در جامعه به جای تمرکز بر اشتغال و اشتغالزایی به ابتکارزایی توجه می شود تا بستری برای فرصت طلبان اقتصادی به نام کارآفرینان مهیا نشود ( خلق ارزش و ارزش آفرینی و ابتکار زایی از تاثیرات اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و اخلاقی کارآفرین است ) .
وظایف هشتگانه کارآفرین چیست ؟ 1- از موقعیتهای محیط آگاه می شود . 2- برای استفاده از این موقعیتها خود را به خطر می اندازند . 3- برای کار سرمایه گذاری می کند . 4 – نو آوریها را معرفی می کند . 5 – کارو تولید را نظم می بخشد . 6 – تصمیم می گیرد . 7- برای آینده برنامه ریزی می کند . 8- محصولات خود را با سود می فروشد .
ضرورت کارآفرینی در شرکتها و سازمانها چیست ؟ امروزه بسیاری از شرکتها به لزوم کارآفرینی شرکتی پی برده اند . در واقع این گونه گرایش در استراتژی . در پاسخ به سه نیازی است که بر شرکتها تحمیل گردیده است .1 – افزایش سریع رقبای جدید 2 – ایجاد حس بی اعتمادی نسبت به شیوه های مدیریت سنتی در شرکتها 3 – خروج بهترین نیروهای شرکتها و اقدام آنها به کارآفرینی مستقل .
رویکردهای رفتاری کارآفرینی چیست ؟ برخلاف رویکرد روانشناختی که بر ویژگیهای شخصی فرد تاکید دارد ، رویکرد رفتاری بر فعالیتهای کارآفرین تاکید دارد . در این دیدگاه ویژگیهای شخصیتی کارآفرین تابع اصول رویکرد رفتاری و به دنبال یافتن به این سوال می باشد که چگونه یک شرکت نوپا به وجود می آید ، تاسیس و ایجاد یک شرکت نوپا ، فرآیند پیچیده ای است که از عوامل زیادی تاثیر می پذیرد ، کارآفرین کسی نیست که به طور ثابت وجود خارجی داشته باشد بلکه کارآفرین نقشی است که افراد به منظور ایجاد شرکتهای نوپا به عهده می گیرد و علاوه بر ویژگیهای شخصیتی در این دیدگاه طیف وسیع دیگری از ویژگیهایی همچون سن ، تحصیلات ، خانواده ، کودکی و عوامل تجربی همچون پذیرش الگوی نقش ، نارضایتی شغلی ، اخراج از کار نیز مورد توجه قرار می گیرد .
انگیزه پیشرفت کارآفرینان چیست ؟ اساسا نیاز به پیشرفت بستگی به کنش و واکنش شخصیت و محیط بلافصل دارد ، معمولا افرادی که نیاز به پیشرفتشان کمتر از شکستشان باشد از پذیرش مسئولیت اجتناب می کنند و از قرار گرفتن در وضعیتهای رقابتی و سنجشی ( مسابقه ، برد و باخت ) می پرهیزند به همین ترتیب کارهایی را انتخاب می کنند که با ریسک خیلی بالایی همراهند یا اصلا ریسکی ندارند . در حالی که کارآفرینان کارهایی را انتخاب می کنند که دارای سختی و ریسک متوسط باشد . شیوه مکللند در مورد انگیزش پیشرفت از این عقیده نسبتا پیش پا افتاده نشات می گیرد که عده ای از مردم از کسب موفقیت شاد می شوند یا مایلند خوب کار کنند یا اینکه بهترین باشند ، این موارد تا بحال اساس تحقیقات در مورد نیاز به پیشرفت بوده است ، مکللند به مرور گرایش یافت تا پیامدهای اجتماعی وجود تعداد زیادی از افراد را بررسی کند که میل به پیشی گرفتن بر پیشرفتهای پیشین ، منبع لذت و شادی آنهاست . تحقیقات مکللند نشان می دهد که افراد واجد نیاز به پیشرفت بالا در محیطهایی پرورش یافته اند که از آنها انتظار کفایت و لیاقت بیشتری بوده است ، در سنین پایین به آنها استقلال داده اند تا سلطه گرایی پدری اندکی داشته اند و از سلطه گری مادری عاری بوده اند.
تاثیرات کارآفرینی بررشد و توسعه اقتصادی چگونه می باشد ؟ 1- موجب ایجاد اشتغال در جامعه می شود . 2- موجب توزیع متناسب در آمد می شود و بحرانهای اجتماعی را آرامش می بخشد . 3- کیفیت زندگی را بهبود می بخشد . 4- موجب بهره وری و استفاده بهینه از منابع موجود و فعال شدن آنها در راستای بهره وری ملی می شود .. 5- موجب سود اجتماعی و اقتصادی در جامعه می شود .
کارآفرینی چیست، کارآفرین کیست؟
کانتیلون (۱۷۵۵) که ابداع کننده واژه کارآفرینی است، کارآفرین را فردی ریسک پذیر می داند که کالا را با قیمت معلوم خریداری می کند و با قیمت نامعلوم می فروشد. جین بپنتیست سی کارآفرین را هماهنگ کننده و ترکیب کننده عوامل تولید می داند اما ویژگی خاصی را برای او در نظر نمی گیرد.
کارآفرینی موضوعی است که از اواخر قرن بیستم مورد توجه محافل آموزشی کشورهای جهان قرار گرفته است. بررسی تاریخ ادبیات کارآفرینی مؤید آن است که این واژه اولین بار در تئوری های اقتصادی و توسط اقتصاد دانان ایجاد شده و سپس وارد مکاتب و تئوری های سایر رشته های علوم گردیده است.
کانتیلون (۱۷۵۵) که ابداع کننده واژه کارآفرینی است، کارآفرین را فردی ریسک پذیر می داند که کالا را با قیمت معلوم خریداری می کند و با قیمت نامعلوم می فروشد. جین بپنتیست سی کارآفرین را هماهنگ کننده و ترکیب کننده عوامل تولید می داند اما ویژگی خاصی را برای او در نظر نمی گیرد. به عبارت دیگر فردی باید عوامل تولید (زمین، نیروی کار و سرمایه) را جهت تولید، تجارت یا ارائه خدمات ترکیب کند که به این شخص "کارآفرین" و به کار او "کارآفرینی" گفته می شود.
یکی دیگر از تعاریف کامل و جامع کارآفرینی توسط شومپیترارائه شده است. وی در کتاب خود با عنوان "ئئوری توسعه اقتصادی" بین مفهوم واژه نوآوری و اختراع تفاوت قائل شده است و نوآوری را استفاده از خطرپذیری اختراع برای ایجاد یک محصول یا خدمت تجاری می داند. به نظر وی نوآوری عامل اصلی ثروت و ایجاد تقاضاست. بنا بر این کارآفرینان مدیران یا مالکانی هستند که با راه اندازی یک واحد تولیدی تجاری از اختراع بهره برداری می کنند.
با توجه به تعاریف ارائه شده در این خصوص می توان گفت کارآفرین کسی است که:
▪ کار و شغل ایجاد کند.
▪ خوداشتغالی و دیگر اشتغالی ایجاد کند.
▪ ارزش افزوده ایجاد کند.
▪ محصولات یا خدمات جدید به وجود آورد.
▪ خلاقیت و نوآوری کاربردی داشته باشد.
▪ با خطرپذیری، فعالیت های تولیدی و اقتصادی انجام دهد.
▪ نیازها را شناسایی و آنها را برآورده سازد.
▪ فرصت ها را به دست آورد ها تبدیل کند.
▪ منابع و امکانات را به سوی هدف هدایت کند.
▪ برای تقاضاهای بالقوه محصول بیافریند (پیش بینی در عرضه و تقاضا).
▪ ایده خلاق را به ثروت تبدیل کند.
● انواع کارآفرینی
در یک نگاه کلی می توان کارآفرینی را به دو نوع اساسی تقسیم نمود. کارآفرینی فردی و کارآفرینی سازمانی. اگر نوآوری و ساخت محصولی جدید یا ارائه خدماتی نو با توجه به بازار، حاصل کار فرد باشد؛ آن را کارآفرینی فردی و اگر حاصل تلاش یک تیم در سازمانی باشد؛ آن را کارآفرینی سازمانی می نامند.
بسیاری از کارآفرینان کار خود را در قالب ایجاد شرکت های کوچک و متوسط (SMEها) شروع می نمایند. این شرکت ها سهم به سزایی در توسعه صنایع پیشرفته وایجاد اشتغال داشته و نسبت به شرکت های بزرگ از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند. لذا بسیاری از دولت ها متقاعد شده اند که باید بستر رشد را برای واحدهای کوچک و متوسط در قالب انکوباتورها (مراکز رشد فناوری)، پارک های صنعتی و فناوری فراهم نمایند و آنها را تا زمانی که بتوانند به صورت یک شرکت مستقل وارد بازار شوند، حمایت کنند. در کشورهای جنوب شرقی آسیا ۹۵% کل بنیادهای اقتصادی و صنعتی کشورها را SMEها تشکیل داده و به عنوان رکن اساسی در اقتصاد و اشتغال این کشورها تاثیرگذارند.
● مشارکت فناوری اطلاعات در کارآفرینی
امروزه روشن شده است که اطلاعات و ارتباطات دو قدرت مهم هستند. این دو هم خود ارزش دارند و هم ارزش بوجود می آورند. فردی که از بازراهای مختلف و قیمت اجناس در آن بازراها اطلاع داشته باشد یا از گذشته و آینده بازار باخبر باشد، تصمیمات بهتری را برای رسیدن به سود بیشتر می تواند بگیرد. اطلاعات علاوه بر ارزش ذاتی، جنبه دیگری دارد که به دانش منتهی می شود و در مکانیزم تصمیم گیری و انجام بهتر آن اثر می گذارد. ارتباطات نیز مانند اطلاعات ارزشمند بوده و ارزش افزوده ای متناسب با اندازه و نوع ارتباطات نصیب افراد می کند.
اطلاعات و ارتباطات دو ابزار اساسی مورد نیاز هر فعالیت کارآفرینی هستند. کارآفرینی در انزوا و بدون حمایت نهادها، سازمان ها و انسان ها امکان پذیر نیست. کارآفرینی مستلزم کشف یک نیاز اجتماعی است. و کشف نیازهای اجتماعی به شناخت اجتماع، نیازهای آن و بافت فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی آن وابسته می باشد. در شناسایی نیاز هر فعالیت کارآفرینانه، ایده پرداز یا تئوریسین می بایست نسبت به محیط بینش و بصیرت داشته باشد و بداند چه راه حل هایی برای رفع آن نیاز، در نقاط دیگری از دنیا ارائه شده است. بنابراین اطلاعات و دانش مانند ارتباطات از ملزومات هر فعالیت کارآفرینی است.
فناوری اطلاعات و در رأس آن اینترنت شرایط تازه ای را پدید آورده است که در آن تولیدکنندگان، تامین کنندگان، فروشندگان و مشتریان، و تقریباً همه عوامل دست اندرکار یک چرخه اقتصادی قادرند در یک فضای مجازی مشترک با یکدیگر در ارتباط باشند و به تبادل اطلاعات، خدمات، محصولات و پول بپردازند. اینترنت تئوری ها و نظریات جدیدی را به میان آورده است که یکی از آنها اشتغال پیوسته است.
در این نوع اشتغال فرد شاغل کار خود را با استفاده از امکانات رایانه ای انجام می دهد و حاصل کار را (که می تواند محصولی مانند یک نرم افزار یا خدمتی نظیر کاوش باشد) از طریق اینترنت در اختیار کارفرما یا مشتریان قرار می دهد. جالب تر آنکه دریافت دستمزد یا پرداخت مبالغ نیز با استفاده از اینترنت و از طریق مجاری اعتباری اینترنتی نظیر حسابهای اینترنتی و کارتهای اعتباری صورت می گیرد. مجموعه این فعالیت ها و تعاملات در قالب آنچه که امروزه تجارت الکترونیک نامیده می شود، قابل بررسی است.
در حقیقت تجارت الکترونیکی یکی از نمودها و کاربردهای ویژه فناوری اطلاعات است و هم اکنون حجم وسیعی از تعاملات بازرگانی در کشورهای پیشرفته به شیوه الکترونیکی صورت می پذیرد. بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده، تجارت الکترونیکی آمریکا طی سال ۲۰۰۲ بالغ بر ۶/۱ هزار میلیارد دلار بوده است که پیش بینی می شود در سال ۲۰۰۶ به ۱/۷ هزار میلیارد دلار برسد. تجارت الکترونیکی مالزی در سال ۲۰۰۲، ۷/۱۳ میلیارد دلار بود که پیش بینی می شود در سال ۲۰۰۶ به بیش از ۱۵۸ میلیارد دلار خواهد رسید]۵[. بدیهی است که رسیدن به چنین حجم های دلاری در تجارت الکترونیکی بر اساس برنامه ریزی و استفاده از فرصتهای تجاری امکانپذیر خواهد بود.
شرکت هایی مانند Yahoo، eBay،Amazon و دیگران در مدت کوتاهی توانسته اند ارزش بسیاری را کسب نمایند. آمارها نشان می دهد که در طی ۵ سال آخر قرن گذشته ارزش برخی از این شرکت ها بیش از ۲۰۰ برابر شده است. کارآفرینی در اینترنت به این موارد خلاصه نمی شود و موارد بسیاری خصوصاً در زمینه نرم افزارهای مبتنی بر شبکه و همچنین محتویات شبکه وجود دارد. کارآفرینی در شیوه های جذب مشتریان اینترنتی، بازاریابی اینترنتی، همکاری ها و شبکه های مجازی، واقعیت مجازی، آموزش و کار از راه دور و ... همه و همه گستردگی کارآفرینی در عصر اطلاعات را نشان می دهند.
اینترنت شبکه ای مجازی است که تا حد زیادی مستقل از محل می باشد. این شبکه بازاری بدون مرز است که می توان به راحتی در آن تجارت نمود. برای این منظور می بایست افراد کارآفرین با ایده هایی نو، شرکت هایی اینترنتی را تاسیس کنند و پس از مدتی که ارزش فوق العاده ای یافتند آنها را بفروشند.
گسترش روز افزون اینترنت در عرصه های گوناگون خدمات که بر مبنای پیدایش نیازهای جدید صورت می گیرد، سبب شده است تا هر روز افراد بیشتری جذب این بازار کار مجازی شوند و شانس خود را در یافتن مشاغل مناسب امتحان کنند. مؤسسات، سازمانها و نهادهای خصوصی و دولتی در همه کشورها بر آن شده اند تا معرفی محصولات و خدمات خود را در بستر اینترنت انجام دهند، از این رو اولین نیازی که فرا روی آنها قرار می گیرد؛ مراجعه به افرادی است که از دانش و مهارت کافی برای انجام چنین فعالیت هایی برخوردار باشند. طبیعی است که امروز نمی توان مؤسسه ای را عاری از متخصصان فناوری اطلاعات یافت. ورود رایانه و فناوری های مرتبط با آن به بازار کار و تجارت و کاربرد روز افزون تعاملات اینترنتی سبب شده است که بازاری دائمی برای متخصصان فناوری اطلاعات به وجود آید. بنا براین فناوری اطلاعات به عنوان یک پدیده به نوبه خود سبب کارآفرینی در حوزه های مختلف گردیده است.
● ویژگی های مؤثر فناوری اطلاعات در کارآفرینی
فناوری اطلاعات با برخورداری از ویژگی ها و قابلیت های مختلف توانسته است انعطاف پذیری شایان توجهی را در زمینه کارآفرینی از خود نشان دهد. همین ویژگی ها سبب افزایش کارایی این فناوری در امر کارآفرینی و ایجاد اشتغال شده اند. در یک نگاه کلی می توان به برخی از این ویژگی ها اشاره نمود:
▪ افزایش سرعت
محاسبه و پردازش سریع اطلاعات و انتقال فوری آن، زمان انجام کار را کاهش و در نتیجه بهره وری را افزایش می دهد. فناوری اطلاعات امکان جستجو و دستیابی سریع به اطلاعات را نیز فراهم می کند.
▪ افزایش دقت
در مشاغل مبتنی بر انسان دقت انجام کار متغیر است؛ درحالیکه فناوری اطلاعات دقتی بالا و ثابت را تامین و تضمین می کند. در انواع فعالیت های پردازشی و محاسباتی دقت کامپیوتر به مراتب بیشتر از انسان است.
▪ کاهش اندازه فیزیکی مخازن اطلاعات
با توسعه فناوری اطلاعات و بکارگیری آن دیگر لزومی به حمل و نگهداری حجم زیادی از کتاب های مرجع تخصصی وجود ندارد. به راحتی می توان در هر دیسک فشرده اطلاعات چندین کتاب را ذخیره نموده و یا آنکه منابع مورد نیاز را از طریق شبکه های رایانه ای دریافت نمود.
▪ رفع برخی از فسادهای اداری
استفاده از فناوری اطلاعات شفافیت در انجام کارها را افزایش می دهد و بسیاری از واسطه ها را حذف می کند. این دو مزیت کلیدی منجر به رفع برخی از فسادهای اداری خصوصاً در سطوح پایین می شوند.
▪ ایجاد امکان کار تمام وقت
به کمک فناوری اطلاعات بسیاری از استعلام ها و مراجعات افراد و غیره از طریق شبکه های کامپیوتری و به صورت خودکار انجام می گیرد. بنابراین می توان به صورت بیست و چهار ساعته از آن بهره گرفت.
▪ ایجاد امکان همکاری از راه دور
مخابرات، تلفن، تله کنفرانس، ویدئو کنفرانس و همچنین سیستم های همکاری[۱۹]، EDI[۲۰] و غیره نمونه هایی از کاربردهای فناوری اطلاعات در این زمینه هستند.
▪ کاهش هزینه های سیستم یا سازمان
با توجه به موارد فوق به خصوص افزایش سرعت که باعث انجام تعداد کار بیشتر می شود و انجام کار تمام وقت، بهره وری سیستم افزایش می یابد و در نتیجه باعث کاهش مقدار زیادی از هزینه ها می گردد.
● وضعیت فعلی و آینده در بازار کار فناوری اطلاعات
گزارشی که اخیراً توسط مجمع فناوری اطلاعات آمریکابرای سال ۲۰۰۳ تهیه و ارائه شد، روشن ساخت در آینده تقاضا برای نیروی کار فناوری اطلاعات (IT) در کشورهای در حال رشد رو به فزونی خواهد گذاشت و در کشورهای پیشرفته کاهش خواهد یافت. همچنین در گزارش مذکور آمده است که تفاوتهای چشمگیری میان روشهای شرکت های IT و غیر IT در رسیدگی به نیازهای نیروی کار وجود دارد، از جمله تمایل به صادر نمودن متخصصان معینی از مشاغل IT به کشورهای خارجی.
در حال حاضر از هر ۱۰ نفر کارمند IT ، ۹ نفر در بانکها، شرکت های بیمه، کارخانه های تولیدی و دیگر سازمانهای غیر IT کار می کنند. بررسی جدیدی که توسط مجمع فوق الذکر به عمل آمده است، نشان می دهد که نه تنها اکثریت کارکنان IT در خارج از صنعت IT فعالیت دارند، بلکه دیدگاه و امیدهایی که از دو گروه کارکنان IT و غیر IT وجود دارد، کاملًا متفاوت است. در سالهای گذشته مشاغل IT با یک ضریب رشد دو رقمی به عنوان راهی برای پیشرفت مطرح بودند، حداقل برای کسانی که به دنبال سریع ترین روش استخدام بودند. اکنون نسبت به سالهای قبل چیزهای زیادی تغییر کرده است، حتی اقتصاد هم روند بهبود خود را خیلی آرام و به تدریج طی می کند.
امکان استخدام خارج از صنعت IT مطمئن تر به نظر می رسد و به آشفتگی کمتری دچار می شود. شرکتهای غیر IT استعداد بیشتری در استخدام نیروی کار مطابق برنامه های خود دارند و مشاغل را به ندرت به خارج از کشور منتقل می کنند، ضمن آنکه روند افزایش حقوق در آنها طبیعی تر است و پرداخت ما به التفاوت یا مساعده به پرسنلشان را قطع نمی کنند.
واقعیت در آمریکا این است که شرکت های IT ۴۱۲۱۹ نفر از کارمندان خود را بین فصل اول سال ۲۰۰۲ و فصل اول سال ۲۰۰۳ اخراج کردند که این رقم در مورد شرکتهای غیر IT بالغ بر ۴۳۸۹۲۴ بود. استخدام در شرکتهای IT طی یک دوره ۱۲ ماهه همچنان ناچیز بود. این داده ها به معنای آن هستند که نیروی کار IT در کشورهای پیشرفته و صنعتی در حال ثبات و استقرار است.
بازار نرم مشاغل IT نشان دهنده این حقیقت بوده است که از هر چهار شرکت سه شرکت می گویند طی دوازده ماه گذشته تغییری در پرداخت حقوق کارکنان IT خود نداشته اند. ۷۶ درصد از شرکت های غیر IT و ۴۹ درصد از شرکت های IT که این تغییر را داده اند، می گویند طی سال گذشته پرداخت ها را افزایش داده اند. فقط ۸ درصد از شرکت ها که دست به کار شده اند، می گویند که طی ۱۲ ماه گذشته پرداختهایشان همچنان در سطح پایینی قرار داشته است. شرکت های IT بیش از ۲۰ برابر بیشتر از این رقم نسبت به شرکت های غیر IT سهم داشته اند. ۱۷ درصد از شرکتها می گویند که برای تغییر در پرداخت ها برنامه ریزی کرده اند و این کار را در ارتباط با کارکنان IT طی ۱۲ ماه آینده انجام خواهند داد. ۶۵ درصد از شرکتهای IT می گویند دستمزدها را افزایش خواهند داد، در حالیکه ۱۱ درصد می گویند حقوقها را کاهش خواهند داد.
اما در کنار این واقعیت ها افق های امید بخشی نیز به چشم می خورند. همانطور که اقتصاد تعداد فزاینده ای از متقاضیان واجد شرایط کار را به وجود آورده است، مدیران کارفرما نیز می توانند در پرکردن مشاعل خود آزادی انتخاب بیشتری داشته باشند. در اواخر دهه ۱۹۹۰ و در بازارهای رقابتی، کارفرمایان بیشتر مایل به دادن آموزش رسمی و گرفتن تجربه مشخص کاری بودند. با نرمتر شدن بازار، کارفرمایان نیز بیشتر مایل به جذب آموزش و تجارب کاری ویژه شدند. اکنون شرکتها می خواهند مشاغل IT خود را به چند دلیل به خارج از کشور منتقل کنند. این دلایل شامل نیاز به بومی سازی گسترده محصولات و خدمات، توانایی استفاده از اختلافات زمانی و جغرافیایی برای ایجاد شیفت های دوم یا سوم کاری به عنوان وسیله ای جهت باز نگه داشتن بازارها و نیز یک استراتژی برای کاهش هزینه ها می باشد. از آنجایی که طبیعت شرکت های خارجی جمعیت های نیروی کاری IT را بیش از گذشته پیچیده ساخته است، تعادل سنتی میان هزینه و کیفیت به تدریج از میان می رود. در نتیجه، توسعه خارجی مشاغل بیشتر به عنوان یک گزینه مطرح می شود و کارفرمایان بیشتری این راه حل را در ارتباط با انواع بیشتری از مشاغل IT در نظر می گیرند.
● نتیجه گیری
ملاحظه شد که فناوری اطلاعات تحولات زیادی در کلیه فعالیت های اجتماعی ازجمله کارآفرینی بوجود آورده و به عنوان مهمترین ابزار کارآفرینی مدرن مورد توجه قرار گرفته است. همچنین کارآفرینی در فناوری اطلاعات پهنه وسیعی برای فعالیت دارد. کارآفرینی لازمه توسعه فناوری و توسعه فناوری بستر کارآفرینی است. بنابراین با یک تعامل دو سویه میان این دو مواجه هستیم و بر اساس اهمیت نقش بسترساز کارآفرینی، وظیفه نهاد های مسئول مدنی و اجتماعی مشخص می شود. دولتها باید بستر کارآفرینی در حوزه فناوری اطلاعات که همان شبکه های ارتباطی و اطلاعاتی می باشد را توسعه دهند و تقویت کنند و امکان دسترسی آسان همگان به این شبکه ها را فراهم نمایند. ضمن اینکه فرهنگ استفاده از شبکه ها را ایجاد کرده و گسترش دهند و قوانین و مقررات لازم را تدوین و اجرا نمایند.
از سوی دیگر در بخشهای خصوصی شرکت های IT در حال افزایش کارکنان پشتیبانی فنی هستند و این نشان دهنده آن است که همواره در ارتباط با محصولات یا برنامه های جدید نیازمند نیروهای انسانی تازه نفس هستند. این گونه فعالیتها علاوه بر آنکه سبب رشد سرمایه IT می شوند، جذب منابع انسانی را نیز در پی دارند. بنابراین به نظر می رسد این شرکت ها بتوانند فراتر از اهداف استخدامی خود بروند و سهم بیشتری در کارآفرینی داشته باشند. همچنین انتقال مشاغل IT به خارج می تواند به عنوان یکی از قابلیت های بالقوه بازار کار فناوری اطلاعات در نظر گرفته شود.