پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
تاريخچه ي كارخانه ي كاغذسازي پارس هفت تپه
نوشته شده در سه شنبه 20 دی 1391
بازدید : 9429
نویسنده :

 

تاريخچه ي كارخانه ي كاغذسازي پارس هفت تپه
تاريخچه و اهميت صنعت كاغذ در ايران با توسعه و رشد همه جانبه ي اقتصادي ، اجتماعي و سياسي كشور بي مناسبت نيست درآغاز بطور اختصار به اهميت صنعتِ كاغذ و سابقه ي ايجادِ اين صنعت در ايران اشاره شود .


به علتِ افزايشِ روزافزونِ مصرفِ كاغذ درايران ، صنعتِ كاغذ از سالهاي دور مورد توجه بخش دولتي و خصوصي واقع شد و براي توليدِ اين محصول بررسي و تحقيقاتي نيز انجام گرديد ؛ ولي به علتِ فقدانِ موادِ اوليه ي كافي براي توليدِ خميرِكاغذ كه معمولاً از چوب توليد مي شود ، اين بررسي ها به نتيجه ي مطلوب نرسيد و متوفق ماند تا اينكه در سال 1333 هـ . ش كارشناسان در هفت تپه از توابع شهرستان ( بخشِ سابقِ ) شوش تصميم گرفتند براي اولين بار اقدام به كشت و ايجاد كارخانه ي عظيمِ توليدِ نيشكر از اين محصول نمايند .
با ايجادِ اين طرح و بهره برداري از آن امكانِ توليدِ خميرِ كاغذ از تفاله ي نيشكر كه اصطلاحاً آن را باگاس مي نامند ، موردِ توجهِ كارشناسان قرار گرفت كه سالها در اين زمينه بررسي و تحقيق به عمل آمد و بالاخره در سال 1347 به همت بانك صنعت و معدن ( توسعه ي صنعتي و معدني سابق ) و با مشاركت 500 نفر سهامدارِ بزرگ و كوچك ، كاغذپارسِ هفت تپه با سرمايه ي اوليه ي 000/000/500 ريال كه پس از آن در سال 1348 به 000/440/830  ريالافزايش داده شد . براي توسعه ي توليدِ خمير و ساختِ كاغذِچاپ و تحرير ، با ايجادِ اين شركت كه يكي از بزرگترين شركتهاي سهاميِ خاص مي باشد ؛ نخسين توليد كننده ي كاغذِ تحرير ؛ شالوده ي صنعتِ كاغذ در كشورِ ايران نهاده شد و درواقع با افتتاحِ اين شركت ، يكي از عواملِ پيشبردِ اقتصادِ كشور بوجود آمد . اين شركت در منطقه ي صنعتي هفت تپه از توابع شهرستان شوش و در 100 كيلومتري شمالِ شهرستان اهواز( مركز استان خوزستان ) واقع شده است .
يكي از عللِ انتخابِ اين محل ، مجاورت با كارخانه ي نيشكر هفت تپه است تا بتوان « باگاس » ،كه      ماده ي حجيمي است و حملِ آن بسيار مشكل ، به وسيله ي لوله هاي مخصوص و با فشارِ هوا از شركتِ نيشكرِ هفت تپه به قسمتِ خميرسازيِ كارخانه ي كاغذپارس انتقال داده شود .
ساختمانِ كارخانه ، حمل و نصبِ ماشين آلات و ساير تأسيسات ، طبقِ برنامه ي تعيين شده به اتمام رسيد و بهره برداري از ماشينِ كاغذسازي در خرداد 1348 و ماشينِ خميرسازي در آبانِ همان سال آغاز و در آذرماه سال 1349 كارخانه ي كاغذ و خمير با ظرفيتِ توليدِ 105 هزارتن كاغذ در سال رسماً افتتاح گرديد .
با توجه به پيشرفتِ سريعِ اقتصادي و توسعه وتعليم و تربيت در ايران ، مصرفِ كاغذ نيز به سرعت افزايش يافت لذا مسئولانِ موضوع را موردِ توجهِ خاص قرار دادند و طرحِ توسعه ي كاغذپارس با افزايشِ سرمايه ي شركت به 000/490/118/1 ريال و اخذِ وام و اعتباراتِ كافي از طرحِ توسعه شامل : « دو/2 ماشينِ كاغذسازي هر يك با ظرفيتِ 000/40 هزارتن در سالن ، 1/يك دستگاه بازيافتِ سودسوزآور (( ريكاوري )) با ظرفيت 217 مترمكعب در روز مي باشد . » البته بعد چند سال يك دستگاه توليد كاغذ نيز به تأسيسات شركت با همان ظرفيت افزوده شد .
هــدف :
يكي از معيارهاي سنجشِ تمدنِ هر كشور را در ميزانِ مصرف كاغذِ افرادِ آن مي دانند وكاغذپارس به عنوانِ بنيانگذارِ اولين كارخانه ي كاغذ سازيِ چاپ ، نشر و تحرير در ايران اين نتيجه را به ما مي دهد كه با توليد كاغذ نه فقط به اقتصادِ كشورمان ايران كمك نموده است ؛ بلكه باعرضه نمودنِ كاغذ ، بهترين وسيله ي ارتباطِ جمعي را براي تعاليِ فرهنگِ مردم بازتر نموده است .
هدفِ اساسي از ايجادِ صنعتِ كاغذ عبارت است از :
1 ـ بي نياز نمودن كشور از كاغذِ وارداتي .
2 ـ ايجادِ اشتغال با توجه به تكنولژيِ پيشرفته با استفاده از موادِ اوليه ي پُـر ارزشي مانند « باگاس » كه قبلاً به جاي مواد سوختي مصرف مي شد .
3 ـ جمع آوريِ سرمايه هاي كوچك و به كار انداختنِ آن در راهِ ايجادِ اين طرحِ عظيم و مشاركتِ عمومِ مردم در بهره وري سود اين صعنت .
فعاليت هاي توليدي :
كاغذ محصولي است كه در ساختِ آن هنر و صنعت بايستي مد نظر قرار گيرند و به اين علت ، ساختِ آن داراي ظرافتِ خاصي است و تجربه و مهارت ؛ عاملِ مهمي در ساختِ اين محصول به شمار مي آيد . براي رسيدن به اهدافِ شركت و تهيه ي بهترين و مرغوبترين نوعِ كاغذ از هر جهت با محصولات سايرِ كشورها و هم از نظر كيفيت و قيمت قابلِ رقابت باشد . شركتِ كاغذسازي پارس فعاليتِ توليديِ خود را براساسِ توليدِ خميرِ باگاس و سپس ساختنِ كاغذ از اين خمير كه در صنعتِ كاغذسازي كاملاً نوين مي باشد طرح ريزي نموده است ؛ اولين مرحله براي ساختن و تهيه ي خمير مي باشد ، اين خمير از تفاله ي نيشكر كه عصاره ي آن در كارخانه ي نيشكر هفت تپه گرفته شده و سپس به وسيله ي دستگاههاي هسته گيريِ كاغذپارس ، مغزِ آن جدا گرديده و باگاس تهيه مي شود .
 بــاگــاس :
باگاس يكي از انواعِ مختلفِ الياف است كه براي تهيه ي خميرِ كاغذ به كار گرفته مي شود ؛ خميرِ توليدشده در مخازن نگهداري مي گردد و به مرور با مخلوطي از خميرِ اليافِ بلند « كراف » ، كه از خارج وارد مي شود آميخته ( 65% خميروباگاس و 35% خميرِ وارداتي ) و ساير مواد مصرف مي شود .           پس از تهيه ي خمير ، دومين مرحله ي ساختِ كاغذ مي باشد كه در اين مرحله خميرِ كاغذ با آب مخلوط شده و در سطحِ توري به صورت مايعِ شيرمانندي كه درحقيقت 5/99% آن را آب تشكيل مي دهد ، با فشار از صفحه ي خوراك دهنده ريخته مي شود و توري با سرعتي معادلِ 450 متر در دقيقه آبِ خمير را دفع و اليافِ آن را به صورت مطلوبي در كنارِ هم قرار مي دهد .
در مرحله ي ديگركـــاغــذ از يك سري غلطك هاي خشك كننده عبور داده مي شود و رطوبت آن تبخير مي گردد ، بعد از خشك كردن سطحِ كاغذ به به قسمت « اطو » هدايت مي گردد . در پايان بعد از اطو شدنِ كاغذ به دورقرقره هاي مخصوص پيچيده و به قسمت دستگاه پيچاننده توسط كرين هدايت مي گردد . در اين قسمت قرقره هاي بزرگ به ابعاد درخواستي مشتريان در اندازه هاي « 57 سانت 90 سانت ، 100 سانت ، 120 سانت و   …   » بر روي شل هاي كاغذي كه از قبل ساخته شده اند پيچيده مي شوند . و در نهايت به قسمت برش و بسته بندي و يا به عبارتي تكميل كاغذ فرستاده شده كه در اين قسمت دستگاهها رول ها را به صورت رول پك و يا بصورت ورق برش مي دهند . پس از آن كاغذهاي بسته بندي شده و همچنين رول هاي پك شده پس از ثبت مشخصات كاغذ ( ابعاد ، گراماژ ، رنگ ، شماره ماشين توليدكننده ، تاريخ و   …   ) توسط شخصي به نام مارك زن ؛ به وسيله ي ليفتراك به انبار محصول انتقال داده مي شوند
مـرحـلـه ي بـارگـيـري :
استاك ها و رولهاي بسته بندي شده با توجه به نوع سفارش از طرف خريدار با ليفتراك بر روي كفيِ كاميونها بارگيري مي گردد و پس از آن به وسيله ي باسكول وزن گرديده و به انبارمركزي واقع در تهران منتقل شده و خريداران بارِ خود را از انبار مركزي تحويل مي گيرند .
مركز بازيابي سودسوزآور ( ريكاوري ) :
همانگونه كه قبلاً به اختصار گفته شد ، در اين قسمت از كارخانه پس آبِ سودِ سوزآوري كه پختِ خميرِ توليد شده دوباره تبديلِ شيمائي شده و از انرژيِ توليدي نيز بخار تهيه مي گردد . ناگفته نماند كه استفاده و بازيابيِ پس آب كارخانه به حفظِ محيطِ زيست در اين حوالي كمكِ شاياني مي كند .
بويلر 90 تني :
از آنجائيكه شركت كاغذسازي پارس هر ساله توليدقابل توجهي داشت ، سهامداران شركت ابتدا دو دستگاه خميرسازي به خط توليد خود افزودند و به همين منظور در كنار بويلر30 تني خود ، يك بويلر 90 تني را احداث نمودند و از آن موقع به بعد كيفيت كاغذنيز مرغوب تر شد ، به طوري كه وزارت آموزش وپرورش براي تهيه كاغذ موردنياز كتب درسي خود به طور مستقيم با مديريت شركت كاغذسازي پارس قراردادي منعقد نمود ، و همين كار باعث گرديد مديريت شركت از نزديك بر نحوه ي كيفيت توليد كاغذ چاپ ونشرنظارت داشته باشد .
لازم به توضيح است علاوه بر مواد اوليه ي غذا ، يعني باگاس ؛ موادي نظير « كاستيك ، آي پو ، كراف ، اسيد و انواع رنگِ مخصوص كاغذهاي رنگي در روند توليد كاغذ سهم به سزايي دارند .
در گذشته شركت كاغذپارس كاغذهاي سفيد و رنگي با گراماژ 40 و 50 گرمي را در كنار كاغذهايي با گراماژهاي 70 ، 80 ، 125 ، 127 ، 210 و 240 گرمي را توليد مي كرد ، اما بعلت فرسوده بودن بعضي از قطعاتِ ماشينهاي توليد كاغذ ، بيش از 15 سال است كه از توليد كاغذ با گراماژ پائين ( 40 و 50 ) خبري نيست . از طرفي از توليد كاغذ رنگي نيز به حداقل رسيده و بيشتر كاغذهاي 70 گرمي و 80 گرمي توليد مي شوند ، البته ماشينهاي توليد شماره ي 3 و2 مخصوص توليد كاغذهاي 70 تا 100 گرمي در نظر گرفته شده است و ماشين شماره ي 1 كاغذهاي 110 تا 240 گرمي را توليد مي كند .
 
نحوه ي خريدكاغذ توسط مشتري :
در گذشته ي نچندان دور كاغذ هم به صورت عمده و هم بصورت خورده فروشي علاوه بر اينكه در انبار مركزي تهران واقع در تهران به فروش مي رسيد ؛ در محل كارخانه نيز فروش محلي داشت و اداراتي نظير آموزش و پرورش شهرستانهاي استان خوزستان ، خصوصاً شهرستان شوش ، سپاه پاسداران ، بانكها و   …      كاغذِ مورد نيازخود را از كارخانه خريداري مي كردند ، اما كاغذ چند سالي در طرح تعزيزات قرار گرفت ، لذا ديگر از فروش محلي خبري نبود و هركس از هر ديار كه به كاغذ نياز داشت مي بايست به دفتر مركزي تهران برود و از آن محل كاغذ خريداري كند . ولي با تقويت بخشيدن بخشِ خصوصي و حذف يارانه ي كاغذ و با رويِ كار آمدن دكتر احمدي نژاد بعنوان رئيس جمهوركشور ايران و براي رفاه حال كاركنان و مشتريان فروشِ كاغذ به روالِ گذشته ي خود بازگشت . هر چند با توجه به سخنانِ رئيس جمهور مبني براينكه دفاتر مركزي كارخانجات مي بايست از تهران خارج شده و در جوار كارخانجاتِ توليدي قرار گيرند ، احتمال اينكه فقط در محل كارخانه و يا حتي المقدور در مركز استان خوزستان كاغذ به فروش برسد ، احتمالِ زيادي دارد .
جمع بندي روند توليد كاغذ در گروه صنايع كاغذ پارس :
با توجه به مطالب فوق ، روند توليد كاغذ بر اساس اولويت بندي و پس از انتقال تفاله ي نيشكر ( باگاس ) به كاغذپارس از اين قرار است : « تهيه ي مواد اوليه » ، « ريكاوري » ، « تهيه ي مواد ثانويه » ،            « خميرسازي » ،‌« ماشينهاي توليد كاغذ » ، « وايندر ( پيچاننده ي كاغذ ) » ، « ريوايندر ( بازپيچاننده ) »    « تكميل كاغذ » ، « برشِ كاغذ ( كاتر ) » ، « گيوتين » ، « بسته بندي » ، « رول پك » ، « انبارِ محصول »   « بارگيريِ كاغذ » ، « باسكول ( توزين ) » و « صدورِ بارنامه » ؛ ضمنِ اينكه آزمايشگاهِ مركزي در تمامِ مراحلِ ذكر شده از نظر كيفي ، روندِ توليد كاغذ را كنترل مي كند تا كاغذهايي نظيرِ « چروك »، « داراي هواي بيش از حد » ، « چشم ماهي » و   …     به قسمت هاي بُرشِ كاغذ ، بسته بندي ، گيوتين و رول پك هدايت نشوند و جهت توليد مجدد R.T.B    شده و به قسمت خميرسازي فرستاده مي شوند .
شركت تعاوني مصرف كاركنان كاغذپارس :
در سال 1354 عده ايي از كاركنان گروه صنايع كاغذ پارس هفت تپه جهت تأمينِ نيازمنديهاي        كاركنانِ عضو از طريق فروش آزاد ، اقدام به تأسيس يك سوپر ماركت در كوي آيت الله طالقاني( سيماش سابق ) نمودند و با توجه به استقبال ساكنان منطقه ي مذكور ، كوي شهداي هفتم تير            ( كارگري ) و كوي شهيد ديناروند در مورخ 24/8/59 نسبت به تدوين و تنظيم اساسنامه و آئين نامه و ثبت آن اقدامات لازم بعمل آمد و سوپرماركت به شركت تعاوني مصرف كاركنان كاغذ پارس تغييرِ نام يافت سرمايه ي اوليه ي اين شركت 000/280 ريال در سال 1354 بود كه با به ثبت رساندن شركت اين سرمايه به 000/540/1 ريال افزايش يافت . فروشگاه كوي طالقاني در مساحتي بالغِ بر 2000 متر مربع شاملِ انبار مركزي ، انبارِ توزيع اجناسِ بُنِ كارگري ، و 4 غرفه ي فروش ( لوازم بهداشتي ، خشبكار ، مايعات و مواد غذايي و پوشاك ) توسط كارفاي گروه صنايع كــاغذپارس ساخته و به شركت تعاوني مصرف اهدا گرديد . پس از ثبتِ شركت در همان روز يعني 24/8/59 اولين مجمع عمومي با حضور2006 نفر عضو به منظور انتخاب مدير عامل ، هيئت مديره و بازرسان تشكيل گرديد آقاي حسن اسكندري بعنوان اولين مديرعامل اين شركت انتخاب شد . سه ماه بعد از انتخاب هيئت مديره فروشگاه كوي طالقاني به دو/2 سرخانه ي صفر درجه و زير صفر درجه مجهز گرديد و . 5 ماه بعد اولين شعبه ي فرعي تعاوني مصرف در كوي شهداي هفتم تير احداث شد . دومين شعبه ي فرعي تعاوني مصرف كاغذپارس نيز بعد از يكسال در كوي شهيد ديناروند تأسيس شد . اين شركت در سال 1354 و قبل از به ثبت رسيدن 21 نفر پرسنل داشت كه به مرورِ زمان در سال 1372 تعداد پرسنلِ شركت به 55 نفر افزايش يافت . اما از اين سال به بعد پرسنل شركت ريزش گرديد و از سال 1380 تاكنون فقط 14 نفر پرسنل رسمي و 2 نيروي انساني به صورت روزمزد را در اختيار دارد .
خدمات رساني شركت تعاوني مصرف در گذشته بخاطر حمايتهاي مالي كارفرماي گروه صنايع كاغذپارس در خصوص پرداخت هزينه ي مأموريتها ، نوشت افزار ، ملزومات اداري و   …   و همچنين پرداخت به موقع اقساط كسرشده از اعضايي كه از تعاوني مصرف كالا برده بوند ؛ چشمگير بود . اين تعاوني حتي مايحتاج روزمره اهم از صفي جات ، مركبات و انواع ميوه را بصورت فروش با مبلغ پائين تر از بازار به فروش         مي رساند و به عبارتي با شركتهاي توليدي بخاطر داشتنِ نقدينگي به صورت مستقيم قرارداد منعقد      مي نمود ؛ اما امروزه كارفرماي گروه صنايع كاغذ پارس هيچگونه حمايتي از تعاوني مصرف نمي كند و اقساط كسر شده از حقوق كاركنان را به موقع پرداخت نمي كند . بنا به گفته ي مديرعامل فعليِ       تعاوني مصرف ، در حال حاضر شركت كاغذسازي پارس 000/000/900 ريال به تعاوني بدهكار است و اگر تا چند روز آينده اگر به اين روال پيش رود ، تعاوني مصرف به خاطرِ نداشتنِ نقدينگي حتي قادر به مهيا نمودن مواد غذايي نيز نخواهد بود .
لازم به توضيح است براي هر عضو دفترچه و كارتِ عضويت بمنظور استفاده از خدمات ارائه شده از طرف تعاوني مصرف صادر گرديده كه در گذاشته به صورتِ ماهانه اجناسي تحتِ عنوان جيره و به نرخ تعاوني بينِ اعضاء توزيع مي شد ، اما در حالِ حاضر فقط سالي يكبار آن هم به مناسبتِ ماه مبارك رمضان جيره ايي شامل : برنج ـ روغن و شكر بين كاركنان توزيع مي گردد .
در بعضي مواقع كه تعاوني مصرف به خاطر نداشتنِ نقدينگي و عدم پرداخت اقساط كسرشده ي اعضاء توسط كارفرما و رهايي از بحران ، اقدام به خريد كاغذ به جاي مطالبات خود و فروشِ محليِ آنها در فصل امتحاناتِ آموزشگاهها در مقاطعِ ( ابتدايي ، راهنمايي ، متوسطه و دانشگاه ) مجدداً سروسامان گرفته و قدرتِ خريدِ خود را بالا برده است و هم اكنون نيز تنها راهِ رهايي از اين معضل ، همان خريدِ كاغذ است ، كه انتظارمي رود مدير عامل و هيئت رئيسه ي تعاوني مصرف در اين مورد چاره انديشي كنند .
لازم به توضيح است براي تهيه ي مطالبِ مربوط به گروه صنايع كاغذپارس هفت تپه از دانسته هاي پدرم كه در كاغذپارس شاغل هستند و سالهاست در حرفه ي خبرنگاري نيز فعاليت دارد استفاده نمودم .
وضعيت كنوني كاغذ پارس و تعاوني مصرف :
با توجه به استقبال كاركنان گروه صنايع كاغذپارس از طرح تعديل نيرو و مشاغل سخت و زيان آور ، آمار كاركنان اين واحد صنعتي به 800 نفر رسيده و پيش بيني مي شود تا پايان شهريورماه 1390 اين رقم به 600 نفر كاهش يابد .
شركت تعاوني مصرف كاركنان نيز ازآن رونق افتاده و از مجموعه 3 فروشگاه ، به 1 فروشگاه نزول يافته و آن هم با 2 نيروي انساني به حالت راكد و تعطيل درآمده است .
 
باتشكر از دانش آموز عزيز
 عليرضادريايي كلاس سوم 3 مدرسه شاهد مهديزاده


 



:: موضوعات مرتبط: فناوری و خلاقیت , ,



مطالب مرتبط با این پست
.
اختراعات جالب و فوق العاده خلاقانه
اگر فرزندتان تمرکز ندارد، بخوانید
اگر حافظه ضعیفی دارید، بخوانید
تا حالا رادیو نفتی به این قدیمی دیده اید؟! (عکس)
مقایسه تصویری امروز با 100 سال پیش !
مطالب عجیب و خواندنی !!
10 تکنولوژی که روزی فرزندان ما به آنها خواهند خندید!
گزارش تصویری از اختراعات ادیسون
راه برای 23 دقیقه صرفه‌جویی در وقت
سال 2012 آخرالزمان است !؟اما واقعیت ماجرا چیست؟
اولین ها در دنیای خودرو +عکس
دانشمندان ناسا پاسخ مي‌دهند:‌ چرا 21 دسامبر، پايان دنيا نيست؟
قرآن کریم در مورد 2012 و پایان دنیا چه می‌گوید؟
با این 10 روش دیگر به کارواش نمی روید!!
آشنایی با ساخت مرحله به مرحله تراریوم
اولین ها در دنیای خودرو +عکس
تصاویر متحرک دیدنی و جالب (5)
جزایر عجیب
چوب‌پنبه
نانو فناوری ها
اختراعات و اکتشافات ایرانیان باستان
خاتم سازی
سخنان حکیمانه فردوسی بزرگ
تاریخچه تلویزیون در ایران
حفر کانال سوئز بدست ایرانیان و به فرمان داریوش
برای فلش مموری خود رمز بگذارید + آموزش
ترمز ای بی اس ABS
بهترین لاستیکهای دنیا
تاريخچه ي كارخانه ي كاغذسازي پارس هفت تپه
آسمان خراش ها
با رعایت این نکات تمرکزتان را زیاد کنید
تاریخچه پل ورسک در ایران
دارو هاوداروشناسی مطلب ارسالی ازamir
کتاب هاي کاغذي را دور بياندازيد +عکس
لپ تاپ در گذر زمان
سه معماي جالب!!!
معماي خويشاوندي!!!
جدیدترین و جالب ترین اختراعات دنیا+عکس
د نمونه از جدیدترین اختراعات بشر
چگونه ساعتی تفکر از هفتاد سال عبادت بالاتر است و به چیز باید فکر کرد؟
120 تمرین برای افزایش قدرت ذهن
جدیدترین اختراعات سال
توماس آلوا ادیسون
نه اختراع عجیب توماس ادیسون !
15روش برای فکر کردن افراد موفق
چطور بطری را با کاشی تزیین کنیم؟
کدام برتر است ؟ خودکار یا مداد
بازسازی دنیا
انتخاب وزیر
سته صابون



می توانید دیدگاه خود را بنویسید

/weblog/file/img/m.jpg
غزاله در تاریخ : 1393/7/17/elm.2013 - - گفته است :
خيلي باحال بود


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: